نیروهای نخبه انسانی و توانمندی در توسعه نرم افزارها، نقطه قوت کشور و دانش بنیان ها
کنکوری: به گزارش کنکوری، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره وری اتاق بازرگانی تهران نقطه قوت کشور را حضور نیروهای متخصص و توانمندی آنها در حوزه نرم افزار دانست و اظهار داشت: به علت فاصله بسیاری که از لحاظ تکنولوژی با دنیا داریم، با تمرکز در حوزه تولیدات نرم افزاری و نیروهای انسانی نخبه خیلی سریع تر می توانیم فاصله ها را کم نماییم.
به گزارش کنکوری به نقل از ایسنا، مازیار نوربخش ضمن اشاره به چالش های شرکتهای دانش بنیان در بهره مندی از دانش روز دنیا، اظهار داشت: تحریم های علمی و اقتصادی که کشور ایران با آن مواجه می باشد، سبب شده که دسترسی ما به پایگاه های داده علمی به روز، نرم افزارهای تخصصی و همینطور همکاریهای بین المللی محدود شود. در کنار آن محدودیت های تجاری ناشی از تحریم هم ضمن کاهش تعاملات و تبادلات بین المللی، هزینه ها را افزایش داده و پژوهش و توسعه را برای این کسب و کارها سخت تر می کند.
وی با اشاره به اینکه از طرفی بازار داخلی برای محصولات و خدمات شرکتهای دانش بنیان به شکل نسبی فراهم است، اما ایده ال نیست، اظهار نمود: برای بعضی از محصولات تولید داخل که با کیفیت بوده و با استاندارهای روز دنیا مطابقت دارد، بازارهای داخلی وجود دارد. اما فرهنگ اقتصادی سنتی که در کشور حاکم است، سبب شده که به آن وضعیت ایده آل نرسیم. اینجا دقیقاً همان جایی است که باید حلقه اتصال صنعت و دانشگاه که سبب می شود بازارهای دانش بنیان در ایران بیشتر رشد کند و به بلوغ برسد، قوی تر شود.
نوربخش با انتقاد به سیاست محدود کردن واردات کالاهای خارجی، اضافه کرد: حمایت های بی جا و محدود کردن واردات محصولات خارجی به بهانه پشتیبانی از تولید داخل سبب می شود کیفیت محصولات داخلی ارتقاء پیدا نکند و شاهد اتفاقاتی در بازار خودرو و بازارهای مشابه هستیم و در بعضی از حوزه ها مانند لوازم خانگی باردیگر مجبور شدیم به بازارهای خارجی روی بیاوریم؛ ازاین رو در توسعه صنعتی کیفیت خیلی مهم است و دانش بنیان ها باید بتوانند در فضای جهانی و بین المللی قدرت رقابتی داشته باشند. در این صورت میتوان انتظار داشت که بازار داخلی هم به آنها روی خوش نشان داده است.
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره وری اتاق بازرگانی تهران ضمن اشاره به نقش شرکتهای دانش بنیان در توسعه فناوری، تصریح کرد: به نظرم در بعضی حوزه ها مانند نانو، بایوتکنولوژی، فناوری های پزشکی و فناوری اطلاعات پیشرفت قابل ملاحظه ای داشتیم. اما در حوزه هایی مانند هوش مصنوعی، نیمه هادی ها و سخت افزارها هنوز خیلی با کشورهای پیشرو در این عرصه فاصله داریم، ولی باوجود تحریم ها و محدودیت ها این شرکت ها توانسته اند تا حد قابل توجهی با ترندهای جهانی آشنا گردند. اما در مقوله دسترسی به فناوری های ترند روز هنوز عقب هستیم و نتوانستیم به درستی با آنها همگام شویم و آنها را پیاده سازی نماییم.
وی نقطه قوت شرکتهای دانش بنیان را در حوزه های نرم افزاری دانست و افزود: نخبگان و نیروهای مستعد جوان و توانمندی که در کشور وجود دارند که مهاجرت نکرده اند و هنوز در کشور باقیمانده اند، همین ها نقطه قوت شرکتهای ما هستند که باید برای تولیدات نرم افزاری و سخت افزاری از آنها استفاده نماییم. به نظر من، تنها موضوعی که کشور ایران باید روی آن تمرکز و سرمایه گذاری کند، «نیروی انسانی نخبه » است.
نوربخش تصریح کرد: به علت فاصله بسیاری که از لحاظ تکنولوژی با دنیا داریم، با تمرکز در حوزه تولیدات نرم افزاری و نیروهای انسانی نخبه خیلی سریع تر می توانیم فاصله ها را کم نماییم. با همین رویکرد در بعضی از حوزه ها مانند نانو تکنولوژی، داروسازی و صنایع دفاعی در دنیا حرفی برای گفتن داریم، اما در حوزه های هوش مصنوعی و الکترونیک به نظر می آید هنوز فاصله بسیاری داریم و حرف زیادی برای گفتن نداریم.
سایه تحریم ها بر برند ایرانی
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره وری اتاق بازرگانی تهران به وضعیت حضور شرکتهای دانش بنیان در زمینه های جهانی اشاره نمود و اظهار داشت: تحریم ها سبب شده است که شرکت ها نتوانند به سادگی خودشان را در صحنه های بین المللی معرفی کنند. چندین سال است که با شدت گرفتن تحریم ها شرکتهای ایرانی مجبورند حتی در بازدید از نمایشگاه های بین المللی گاهی با نام ها و برندهای خارجی فعالیت کنند. در چنین شرایطی وقتی بازاری هم شکل بگیرد و تعاملاتی ایجاد شود باز به علت ایرانی بودن نمی توانند به سادگی با بازارهای خارجی و همتایان خارجی خود تعامل برقرار کنند.
وی با اشاره به اینکه این مورد سبب بروز ضعف هایی در برندینگ و بازاریابی بین المللی می شود، افزود: در چنین شرایطی بعضی از استارت آپ هایی که پایه ایرانی دارند و در خارج از کشور هم ساختار خارجی برای خود تدارک دیده اند، توانستند در رویدادهای بین المللی حضور یابند و موفق شوند، اما این اتفاقات بسیار محدود است و متاسفانه به علت مسائلی که وجود دارد، شرکت ها به سادگی نمی توانند خودشان را در زمینه های جهانی عرضه کنند و موانع زیادی در این خصوص وجود دارد.
آینده شرکتهای دانش بنیان ایرانی
نوربخش با تکیه بر این که اگر بخواهیم تنها به بازارهای داخلی دقت کنیم، رشد زیادی را شاهد نخواهیم بود، اظهار داشت: بزرگترین شرکت هایی که وارد بورس می شوند، توسط شرکتهای بزرگ و یا خصولتی اداره می گردند و قیمت گذاری ها و اتفاقاتی که می افتد، اصلا با دنیا قابل قیاس نیست.
به نقل از روابط عمومی مجمع تشکل های دانش بنیان ایران، وی به بیان وضعیت اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور پرداخت و خاطرنشان کرد: در مقطعی اکوسیستم نوآوری کشور رشد بسیار مطلوبی داشت و اشخاصی از خارج از کشور وارد این اکوسیستم شدند که تجربیات خیلی خوبی را رقم زدند و روش و راهکارهای جدیدی را برای شرکتهای دانش بنیان ایجاد کردند. اما در هرحال، هنوز ضعف هایی در قوانین وجود دارد که مهم تر از آن مقوله ارتباط صنعت و دانشگاه است که هنوز به آن شکل که لازم است، اتفاق نمی افتد و بسیار محدود است و این امر پیشرفت را بسیار کند کرده است.
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره وری اتاق بازرگانی تهران ضمن اشاره به ایجاد زیرساخت هایی مانند دیتاسنتر و لابراتوار ها در کشور، اظهار نمود: حتی این زیر ساخت ها به خاطر تحریم ها، به اندازه کافی رشد نکرده است و به روز نیستند؛ چون که تحریم ها سبب شده که ما نتوانیم به اندازه کافی روی این بخش سرمایه گذاری نماییم و دسترسی به این زیرساخت ها را با سرعت بیشتری محقق نماییم.
منبع: konkoorist.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کنکوری در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب کنکوری
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳