اثرپذیری نظنز از سامانه گسلی قم-زفره

اثرپذیری نظنز از سامانه گسلی قم-زفره کنکوری: به گزارش کنکوری، به عقیده استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله منطقه نطنز تحت الشعاع سامانه گسلی قم- زفره قرار دارد و تحقیقات باستان شناسان نشان داده است که تمدن سیلک با زمینلرزه بزرگی نابود شده است.


به گزارش کنکوری به نقل از ایسنا، نخستین روز از سال ۱۴۰۴ با زلزله بزرگ ۵ در نطنز استان اصفهان شروع شد. زلزله های ۳.۴ در عمق ۵ کیلومتری و ۴.۵ در عمق ۶ کیلومتری از دیگر رخدادهای لرزه ای این منطقه بوده است. زواره استان اصفهان هم با زلزله ای به بزرگای ۳.۵ لرزید.
این لرزه ها در هفته دوم فروردین هم ادامه داشت؛ بگونه ای که این منطقه با زلزله هایی به بزرگای ۳.۱ در عمق ۱۰ کیلومتری، ۳.۸ در عمق ۱۰ کیلومتری و ۴ در عمق ۱۰ کیلومتری لرزید.
دکتر مهدی زارع استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در پیام ویدئویی ضمن اشاره به زلزله های نطنز استان اصفهان از اول فروردین سالجاری اظهار داشت: بررسی زلزله های این منطقه از سال گذشته ۱۳۸۴ تا ۲ فروردین ۱۴۰۴ نشان داده است که بیشترین لرزه خیزی این ناحیه در ارتباط با شمال و جنوب منطقه رومرکز زلزله های اول فروردین و زاگرس است و در ۲۰ سال گذشته هر چه بسمت کاشان نزدیک می شویم تعداد از زلزله ها کاسته شده است.
وی با اشاره به اینکه این منطقه تحت الشعاع سامانه گسلی قم-زفره قرار دارد، اظهار نمود: هر کدام از قطعات این گسل که در پهنه های قم، کاشان و نطنز نامهای متفاوتی دارد. این سامانه از شهر قم عبور می کند و بسمت کاشان ادامه دارد و در بعضی نقشه ها از این سامانه گسلی در شمال غربی کاشان با عنوان گسل راوند آمده است و در کاشان هم تپه باستانی سیلک تحت الشعاع بخشی از گسل قم-زفره قرار دارد.
زارع افزود: تحقیقات پژوهشگران دیرینه شناسی نشان داده است که در حدود نیمه هزاره سوم پیش از میلاد احیانا زمینلرزه بزرگی باعث نابودی تپه سیلک شده و تمدن سیلک را از بین برده است.
استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تصریح کرد: قطعه زفره این سامانه گسلی از سمت جنوب ناحیه نطنز عبور می کند و تا شهر زفره در شرق اصفهان کشیده می شود و گسل زفره به گسل کاشان می رسد. این سامانه دارای روند شمالی-جنوبی با ۲۲۰ کیلومتر است.
این محقق حوزه زلزله شناسی با اشاره به اینکه سامانه گسلی قم-زفره دارای ۳ قطعه اصلی است، افزود: قطعه جنوبی زفره که از نطنز و زفره عبور می کند دارای طولی به اندازه ۱۲۰ کیلومتر است و به نظر می آید توان لرزه زایی ۷ تا تا ۷.۵ را دارد.
زارع خاطرنشان کرد: به احتمال زیاد روند گسل زفره مسبب رخدادهای لرزه ای نطنز در فروردین سالجاری باشد.
وی با اشاره زلزله های اخیر این منطقه اظهار داشت: یک سال پیش از زلزله فروردین نطنز یعنی در ۱۲ فروردین سال۱۴۰۳ رخ داد و نشان داده است که این گسل فشاری، روند فعالی است و پاسخ به سوالاتی چون آیا این زلزله هابه صورت مکرر رخ می دهد و چه دوره بازگشتی دارد، بسیار در رابطه با بررسی های دقیق از نظر باستان شناسی و تعیین سن دقیق گسل هاست و هر نوع فعالیت ایمنی در ارتباط با زلزله در این پهنه و پیرامون آن باید با لحاظ کردن تحقیقات دقیق صورت گیرد.
زارع تصریح کرد: حتما باید توجه گردد که گسل های ایران مرکزی و ناحیه دشت کویری مرکزی ایران، دارای استرس در بازه های طولانی جمع می شود و دیر به دیر این استرس را آزاد می کند؛ ازاین رو زلزله های بزرگ و اصلی و شدید دیر به دیر رخ می دهد نمونه آن زلزله بزرگ بم است که پس از یک سکوت لرزه ای حدود ۵ هزار ساله رخ داد. این از خصوصیت های گسل های ایران مرکزی است.



1404/01/10
16:05:58
5.0 / 5
17
تگهای خبر: استاد , پژوهش , تحقیقات , مهندسی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کنکوری در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب کنکوری
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

کنکوری - konkoorist

کنکوری - konkoorist
konkoorist.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كنكوری محفوظ است

كنكوری

آمادگی برای کنکور

کنکوری، همراه همیشگی تو تا قله موفقیت! کنکور رو قورت بده و به دانشگاه دلخواهت برس