رئیس سابق دانشگاه تهران:

نگاه وزرای علوم و شورای انقلاب فرهنگی باید به دانشگاه تغییر کند

نگاه وزرای علوم و شورای انقلاب فرهنگی باید به دانشگاه تغییر کند به گزارش کنکوری رییس سابق دانشگاه تهران اظهار داشت:  نگاه وزرای علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به دانشگاه تغییر کند؛ دانشگاه تهدید نیست اگر در تصمیم گیری ها دانشگاه را محدود کنید نمی تواند به خوبی کار کند.



به گزارش کنکوری به نقل از مهر، مراسم تکریم محمود نیلی احمدآبادی و معارفه سید محمد مقیمی بعنوان سرپرست دانشگاه تهران قبل از ظهر امروز با حضور محمد علی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، حجت الاسلام مصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، رییس کمیسیون آموزش مجلس، رییس دانشگاه شهید بهشتی و برخی اعضای هیات علمی دانشگاه تهران در تالار علامه امینی دانشگاه تهران اجرا شد.
نیلی احمدآبادی در ابتدای سخنان خود با اشاره به این که جدا شدن آموزش پزشکی از دانشگاه های وزارت علوم کار اشتباهی بود، اظهار داشت: ما تلاش خودرا برای پیوستن باردیگر آموزش پزشکی به دانشگاه های وزارت علوم کردیم اما موفق نشدیم؛ امیدواریم وزیر علوم پیگیر این مساله باشند.
رئیس سابق دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت علم و فناوری در دنیای امروز اظهار داشت: برخی ها ثروت ایران را در زیر زمین عنوان می کنند اما نفت سال ها زیر زمین بود ولی آن زمان باارزش شد که علم آنرا کشف کرد. ریگ های بیابان کم ارزش هستند اما امروز در صنعت انرژی خورشیدی کاربرد دارند. آنچه که ظرفیت ها را بالفعل می کند دانش، علم و فناوری است. اگر دنبال رفاه پایدار هستیم راهی جز این نداریم که علم و فناوری را محور توسعه قرار دهیم. با اهمیت ترین مراکز در این بستر برای تولید دانش، دانشگاه ها هستند و در حقیقت در تاریخ متحول ترین سازمان های دنیا، دانشگاه ها بوده اند.
وی اضافه کرد: اساسا ایران صاحب قدیمی ترین دانشگاه دنیاست و هزار و ۷۰۰ سال پیش دانشگاه جندی شاپور به وجود آمد؛ در این دوران ایران جزو متمدن ترین کشورها بود. جندی شاپور در دوران خود تمدن عباسی را می سازد اما پس از مدتی این شعله فروزان در کشور ما خاموش می شود. ما دوره تمدنی در ایران سراغ نداریم که در آنجا دانشمندان و عالمان حضور نداشته باشند و بالاعکس دوره ای نمی شناسیم عالمان باشند و دوره تمدنی و شکوفایی ایران نباشد.
نیلی افزود: چیزی که ما را به فکر فرو می برد این است که چرا تاریخ علم و دانشگاه در ایران تقطیع شده است و اینجاست که باید همتی نماییم که ما گرفتار فراز و فرود در زمینه علم و فناوری نشویم.
رئیس سابق دانشگاه تهران با اشاره به این که دارالفنون حرکتی فراتر از زمان و باور حاکمان بود و بنا بر این خیلی سریع شکل گرفت و بعد متوقف گردید، اظهار داشت: سایر نهادها نتوانستند با داروالفنون جلو بیایند و دارالفنون هم نتوانست خودرا با جامعه تطبیق دهد ولی دانشگاه تهران پس از انقلاب مشروطه وجود دارد.
وی با بیان این مطلب که امروز پس از ۸۷ سال بهترین و معتبرترین دانشگاه ایران، دانشگاه تهران است و در سراسر ایران می درخشد، به گزارشی از عملکرد خود پرداخت و اظهار داشت: من در شورای ۵۱ نفره ای برنامه خودم را تقدیم کردیم و همان برنامه را در روز تکریم و معارفه خدمت دوستان اعلام کردم و این برنامه به کمک شورای برنامه ریزی شد برنامه ۵ ساله دانشگاه تهران.
نیلی با اشاره به این که نخستین هدف این برنامه ارتقا جایگاه بین الملی دانشگاه و حضور موثر در چرخه تولید و فناوری بود، اشاره کرد: علم در محدوده جغرافیایی نیست و توسعه آن با نشر آن اتفاق می افتد؛ پس محدود کردن علم در یک محدوده جغرافیایی ضد ارزش های علم است؛ پس دانشگاه در ذات خود یک نهاد بین المللی و جهانی است.
در دوره دکتری باید بیش از گذشته فعال باشیم
رئیس سابق دانشگاه تهران افزود: ما در دوره کارشناسی به یک بلوغ خوبی رسیدیم اما همچنان در دوره دکتری باید بیش از گذشته فعال باشیم. ما از کمبود تجهیزات رنج می بریم و دانشجوی دکتری در دوره تحصیل خودش فقط دانشگاه تهران را دیده باشد، این طبیعتا افق دیدی را باید داشته باشد، نخواهد داشت. باید ببیند دنیا علم را به چه صورت تجربه کرده اند. اعزام دانشجویان دکتری برای فرصت مطالعاتی یکی از اهداف بزرگ در دوران مدیریتی بنده بود.
وی اضافه کرد: من از همان شروع خدمت دوستان وزارت علوم خواهش کردم، بحث بورسیه ها را تعطیل کنید؛ این که دانشجو را با گرنت کامل و با شهریه خارج می فرستیم این بهترین هدیه ای که به دانشگاه های خارجی می دهیم. در صورتیکه می توان منابع را بین دانشگاه ها و دانشجویان دکتری تقسیم کرد که وزارت علوم هم این کار را کرد و من تشکر کردم. ما در دانشگاه تهران با وجود محدودیت منابع هزینه کرد و بیش از ۴۰۰ دانشجو را با منابع دانشگاه اعزام کردیم. اساتیدی داریم که با وجود ظرفیت ها محیط خارج را ندادند اساتیدی که در کل تحصیلاتشان بوده کمک مالی کند تا به فرصت مطالعاتی برود
اینکه می گویند در دانشگاه فقط مقاله چاپ می شود، بهتان بزرگی است
نیلی بیان کرد: بحث بعدی شبکه سازی در جهان بود و برای نخستین بار در تاریخ دانشگاه های دولتی، دانشگاه تهران عضو بزرگترین اتحادیه دانشگاه های جهان شد. سند تحول دیجیتال این اتحادیه را همکاران ما در دانشگاه تهران نوشتند. از طرف دیگر ایجاد شبکه دانشگاه های داخلی برای ما یک دستاورد بزرگ بود. پروژه های مشترک برای نخستین بار بین ۱۳ دانشگاه بزرگ به وجود آمد و همین طور نشست خوشه های فکری را در زمینه اقتصاد کلان و سرمایه های اجتماعی به وجود آمد و دانشگاه ها دانش خودرا به جامعه ارائه کردند. این که فقط گفته شود دانشگاه مقاله چاپ می کند، بهتان بزرگ به دانشگاه است.
رئیس سابق دانشگاه تهران با اشاره به این که طرح همسان سازی در حقیقت هم فکری و کمک دانشگاه ها و مجلس با یکدیگر بود، اظهار داشت: در بحث کار پژوهشی درباب سیلاب تعداد پایان نامه و رساله ها بسیار زیاد بود و این نشان میدهد که دانشگاه ها فعال می باشند. این که دانشگاه تهران وارد سرمایه گذاری مشترک در زمینه پژوهشی با کشورهای مختلف شد، فضای خوبی را برای ما فراهم نمود.
دستورالعمل هایمان در آموزش عالی پیام های متناقض داد
وی به موضوع نوآوری و حرکت دانشگاه به سمت کارآفرینی و ارتقا اخلاق اشاره نمود و اظهار داشت: دانشگاه تهران در طول تاریخ در سیل، زلزله و خوشی و ناخوشی ها و... کنار مردم بوده است. ما در آموزش عالی خصوصاً پس از انقلاب با دستورالعمل هایمان پیام های متناقض دادیم، یک جا کمیت را مد نظر قرار داریم در مواردی هم کیفیت. محور کل کارهای دانشگاه باید کیفیت باشد البته کیفیت مستقل از کمیت نیست اما وزن ش بیشتر باید باشد. دانشگاه تهران دراین زمینه نظام یکپارچه و هماهنگ را پیشنهاد کرد.
نیلی با اعلان اینکه در امتداد مهارت آموزش دانشجویان دوره های «کهاد» و «دووجهی» در دستور کار دانشگاه قرار گرفت، اظهار داشت: به همین دلیل به دانشجویان اجازه داده شد ۲۴ واحد اختیاری را از بسته های رشته های دیگر انتخاب کنند. امروز دانشگاه تهران شبکه فناوری و نوآوری را داراست و هر دانشجو و استادی که اراده کند دانش خودش را به ثروت تبدیل کند، شدنی است.
رشد ۶۲ درصدی درامد اختصاصی دانشگاه طی ۴ سال
رئیس سابق دانشگاه تهران با اشاره به این که در بحث اعتبارات و بودجه تنوع بخشی به اعتبارات در دستور کار قرار گرفت، اظهار داشت: درآمد اختصاصی دانشگاه از سال ۹۵ تا ۹۹، ۶۲ درصد بالا رفته است. همین طور سهم پژوهش از ۱۲ به ۱۸ درصد افزوده شد. درآمد موقوفات نیز نسبت به سال قبل ۱۰ برابر بالا رفته اما در کل این اعداد کوچک هستند اما دانشگاه ظرفیت های خوبی دارد.
نگاه وزرای علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به دانشگاه تغییر کند
وی با تاکید بر این که دانشگاه را در برون داد کنترل نکنید و نظارت دانشگاه را در نتیجه و تاثیرش ببینید، اظهار داشت: متاسفانه نگاهی که بر دانشگاه ها وجود دارد این است که دانشگاه را هم در ورودی و هم در برونداد کنترل می کند که این نظارت ها بر عملکرد دانشگاه ها تاثیر خواهد گذاشت. معتقدم نگاه وزرای علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به دانشگاه تغییر کند. دانشگاه تهدید نیست هرچقدر در تصمیم گیری ها دانشگاه را محدود کنید فرصت پیشرفت از دست می رود. اگر قرار شد یک جای دیگر برای دانشگاه تصمیم بگیرد، پس این همه نیروی خلاق در دانشگاه چه می شود؟ از شورای عالی انقلاب فرهنگی انتقاد کردم اما واقعا پشتیبان دانشگاه تهران هم بوده است از نهاد رهبری در دانشگاه ها هم بابت حمایت هایشان تشکر می کنم.


منبع:

1400/07/12
10:16:15
5.0 / 5
984
تگهای خبر: آموزش , استاد , بورسیه , پزشكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
کنکوری - konkoorist

کنکوری - konkoorist
konkoorist.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كنكوری محفوظ است

كنكوری

آمادگی برای کنکور