بررسی علل پشت پرده تأخیر در انجام تكالیف دانشجویان

کوتاهی کاری تحصیلی دلیلهای و راه های روبرو شدن با آن

کوتاهی کاری تحصیلی دلیلهای و راه های روبرو شدن با آن کنکوری: کنکوری: همه ما گاهی کارهایی را که باید انجام دهیم، به تعویق می اندازیم. این رفتار که در اصطلاح علمی «اهمال کاری» نام دارد، در میان دانشجویان بسیار رایج است و می تواند بر عملکرد تحصیلی آنها تأثیر منفی بگذارد؛ اما چه عواملی موجب این رفتار می شود و چه طور می توان آنرا کاهش داد؟



به گزارش کنکوری به نقل از ایسنا، کوتاهی کاری تحصیلی، به مفهوم به تعویق انداختن تکالیف و کارهای درسی، مشکلی است که خیلی از دانشجویان با آن روبه رو هستند. این رفتار ممکنست در ابتدا بی اهمیت به نظر برسد، اما وقتی تبدیل به یک عادت شود، می تواند عواقب جدی برای پیشرفت تحصیلی فرد به همراه داشته باشد. روان شناسان معتقدند که این مشکل تنها ناشی از تنبلی نیست، بلکه به دلیلهای عمیق تری مانند ترس از شکست، استرس، یا حتی نبود انگیزه برای انجام تکالیف مربوط می شود. تعدادی از دانشجویان باوجود اینکه می دانند باید مطالعه کنند یا پروژه ای را انجام دهند، کارهای دیگر را در اولویت قرار می دهند و تا لحظه آخر صبر می کنند.

اهمیت بررسی این مساله در آنست که کوتاهی کاری تحصیلی نه فقط بر نمرات و موفقیت تحصیلی تأثیر منفی می گذارد، بلکه می تواند سبب اضطراب و استرس در دانشجویان شود. وقتی تکالیف عقب می افتند و زمان کافی برای انجام آنها باقی نمی ماند، کیفیت کار پایین می آید و درنهایت موجب احساس نارضایتی و سرزنش خود می شود. علاوه بر این، این رفتار ممکنست به دیگر جنبه های زندگی افراد نیز سرایت کند و به عادتی تبدیل گردد که در آینده مشکلاتی جدی بوجود آورد.

در همین راستا، رقیه علیزاده قیلو، پژوهشگر گروه برنامه ریزی درسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند، به همراه یکی از همکاران خود، تحقیقی انجام داده اند. این پژوهش به بررسی عوامل مختلفی پرداخته است که می توانند موجب ایجاد یا تشدید کوتاهی کاری تحصیلی در میان دانشجویان شوند.

روش انجام این مطالعه تلفیقی از دو شیوه کیفی و کمی بوده است. در بخش کیفی، محققان با ۸ نفر از اساتید دانشگاه و ۶ نفر از دانشجویان دکتری مصاحبه کردند تا دیدگاه های آنان را درباره ی دلیلهای کوتاهی کاری تحصیلی جویا شوند. در بخش کمی، داده ها بوسیله پرسش نامه ای که در میان ۳۷۰ دانشجو از دانشگاه ارومیه توزیع شد، جمع آوری گردید. این پرسش نامه شامل سؤالاتی درباره ی میزان کوتاهی کاری تحصیلی و عواملی بود که ممکنست بر آن تأثیر بگذارند.

بر اساس نتایج این پژوهش، دلیلهای کوتاهی کاری تحصیلی را می توان به دو دسته عوامل فردی و عوامل اجتماعی تقسیم کرد. در بخش عوامل فردی، مواردی مانند ترس از شکست، احساس خودکم بینی، بی علاقگی به رشته تحصیلی، بی حالی، فقدان مهارت های ضروری جهت مطالعه، و نداشتن تحمل در مقابل مشکلات نقش مهمی داشتند. این یافته ها نشان می دهند که خیلی از دانشجویان به علت عدم اعتمادبه نفس یا نگرانی از نتیجه کارهایشان، انجام تکالیف را به تعویق می اندازند.

در بخش عوامل اجتماعی، مواردی مانند نارضایتی از شرایط دانشگاه، سختی بیش ازحد رشته تحصیلی، نگرش منفی به سیستم آموزشی، سرگرمی های بی هدف، و اتکا به دیگران برای انجام کارها از مهم ترین دلیلهای کوتاهی کاری بودند. به بیان ساده تر، اگر دانشجویان احساس کنند که سیستم آموزشی یا فضای دانشگاهی از آنها حمایت نمی کند، یا تکالیف درسی بیش ازحد دشوار است، احتمال دارد که انگیزه خودرا برای انجام کارهای تحصیلی از دست بدهند.

این مطالعه که نتایج آن در دوفصلنامه «پژوهش های آموزش و یادگیری» وابسته به دانشگاه شاهد انتشار یافته اند، از آن حکایت می کند که کوتاهی کاری تحصیلی یک مشکل ساده نیست که تنها با سفارش های کلیشه ای مانند «برنامه ریزی کنید» یا «باانگیزه باشید» حل شود.

طبق یافته های فوق، برای کاهش کوتاهی کاری در میان دانشجویان، باید هم به خاصیت های شخصیتی آنها توجه کرد و هم شرایط محیطی و دانشگاهی را بهبود بخشید. بعنوان مثال، ایجاد کارگاه های آموزشی درباره ی مدیریت استرس، افزایش عزت نفس، و ارائه مشاوره های تحصیلی می تواند به دانشجویان کمک نماید تا بر ترس ها و موانع ذهنی خود غلبه کنند. همچنین، دانشگاه ها می توانند با اصلاح ساختارهای آموزشی و فراهم کردن محیطی حمایتی، انگیزه دانشجویان را برای درس خواندن بالا برند.

توجه به نتایج این مطالعه می تواند برای سیاست گذاران آموزشی، اساتید، مشاوران تحصیلی، و حتی خود دانشجویان مفید باشد که با شناخت بهتر عوامل مؤثر بر کوتاهی کاری تحصیلی، راهکارهای مؤثرتری برای کاهش آن بیابند.





منبع:

1404/01/12
12:43:19
5.0 / 5
14
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , تحصیل , دانشجو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کنکوری در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب کنکوری
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

کنکوری - konkoorist

کنکوری - konkoorist
konkoorist.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كنكوری محفوظ است

كنكوری

آمادگی برای کنکور

کنکوری، همراه همیشگی تو تا قله موفقیت! کنکور رو قورت بده و به دانشگاه دلخواهت برس