فرهنگ ها و لغت نامه ها
به گزارش کنکوری، کتاب «فرهنگ ها و لغت نامه ها»؛ برگزیده ای از مقالات دانشنامهی زبان و ادب فارسی به سرپرستی استاد اسماعیل سعادت به تلاش سمّیه پهلوان انتشار یافته است.
به گزارش کنکوری به نقل از ایسنا، مسعود جعفری جزی، مدیر گروه دانشنامه تحقیقات ادبی، در گفتگو با روابط عمومی فرهنگستان زبان و ادب فارسی اظهار داشت: دانشنامه زبان و ادب فارسی کتاب ارزشمندی است که با مدیریّت و نظارت استاد اسماعیل سعادت در فرهنگستان زبان و ادب فارسی انتشار یافته است. بعد از انتشار این مجموعه تصمیم گرفته شد تا کتاب های مختصری حاوی مقالاتی که در یک مبحث و مضمون واحد در دانشنامه انتشار یافته، گردآوری و منتشر شود تا دسترسی به مطالب آسان تر باشد. تابحال ۱۴ عنوان از این مجموعه انتشار یافته است.
او اضافه کرد: سایر جلدهای این مجموعه در سال ۱۳۹۸ انتشار یافته و تأخیر چندساله باعث شد تا ۱۰ مدخل جدید هم به این کتاب اضافه شود. کتاب فرهنگ ها و لغت نامه ها کامل ترین و مهم ترین کتابی است که در زبان فارسی در رابطه با فرهنگ ها و لغت نامه ها انتشار یافته است.
به قول عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، این کتاب دربرگیرنده ۶۰ مقاله در معرفی فرهنگ های فارسی به فارسی، عربی به فارسی، فارسی به عربی، فارسی به ترکی، ترکی به فارسی، کردی به فارسی و دو مقاله در رابطه با فرهنگ های عربی به عربی و دو مقاله هم در معرفی فرهنگ پهلوی و فرهنگ واژه های اوستا به پهلوی است.
او در رابطه با قدیمی ترین فرهنگی که از گذشته به امروز رسیده، اظهار داشت: قدیمی ترین فرهنگی که در ایران تألیف شده است به دوره قبل از اسلام و دوران ساسانی باز می گردد که تنها برگه هایی از این فرهنگ به دست ما رسیده است. بعد از اسلام هم بعد از دوره ای خاموشی، با رونق شعر فارسی و فرهنگ نویسی در ایران روبه رو هستیم.
جعفری جزی افزود: قدیمی ترین فرهنگی که ذکر آن در منابع فارسی رفته است، فرهنگ کوچکی از قطران تبریزی شاعر قرن پنجم است. در این فرهنگ ۳۰۰ واژه دشواری که در دیوان شعرایی چون منیجک و دقیقی آمده است، شرح داده شده و اسدی هم در لغت فُرس در رابطه با آن نوشته است، اما امروزه این کتاب موجود نیست. البته فرهنگی به اسم قطران در کتابخانه مدرسه سپهسالار نگه داری می شود که دکتر علی اشرف صادقی آنرا منتشر نموده است. لغت فُرس اسدی هم از قدیمی ترین فرهنگ هایی است که به دست ما رسیده است.
مدیر گروه دانشنامه تحقیقات ادبی فرهنگستان زبان و ادب فارسی اظهار داشت: این فرهنگ ها در دوره ای نوشته شده اند که شعر خراسانی رواج داشته است و به جهت اینکه در سایر مناطق، گویش خراسانی غریب بوده است، قطران و اسدی درصدد این برآمده اند تا با تألیف فرهنگ زمینه فهم شعر این دوره را در سایر مناطق فراهم نمایند.
جعفری جزی اضافه کرد: فرهنگ نویسی فارغ از پرداختن به مسائل زبانی و لغت، نشان دهنده پیشرفت و شکوفایی تمدن یک ملت به حساب می آید. اگر نگاه کنید در جوامع بدوی فرهنگ نداریم اما در سایر کشورها که تمدن و فرهنگ به شکوفایی رسیده با فرهنگ های گوناگونی روبه رو هستیم مثلا در زبان انگلیسی فرهنگ نویسی در اوج کمال است و در این فرهنگ ها حتی زمان شکل گیری و به کارگیری یک واژه را هم می توانید ببینید.
او در رابطه با تلاشهای گوناگونی که در زمینه فرهنگ نویسی در ایران انجام شده، اظهار داشت: در دوره صفوی در هند و عثمانی کوشش های بسیاری برای فرهنگ نویسی فارسی صورت گرفته است اما در عصر جدید در ایران دهخدا سرآمد تمام فرهنگ نویس ها است و بعد از او میتوان به محمد معین و حسن انوری اشاره نمود. در دهه هشتاد شمسی هم زیر نظر استاد علی اشرف صادقی بنیان فرهنگ جامع زبان فارسی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی گذاشته شده است. تابحال سه جلد این فرهنگ تألیف و انتشار یافته و پیشبینی شده است این فرهنگ بیشتر از ۳۰ مجلد باشد که بی گمان و بدون اغراق جامع ترین فرهنگ زبان فارسی خواهد بود چون اطلاعات سایر فرهنگ ها را هم دربر می گیرد.
او در رابطه با اهمیت فرهنگ ها و لغت نامه ها اظهار داشت: هر کسی که در رابطه با فرهنگ و لغت تحقیق می کند، به این کتاب نیاز خواهد داشت. مدخل هایی که در این فرهنگ نوشته شده است به فراخور نیازی که نویسنده احساس کرده مفصل تر و یا کوتاه نوشته شده اند.
در این کتاب مدخل های در رابطه با فرهنگ ها به ترتیب حروف الفبا آورده شده و در شروع کتاب بعد از نگاهی اجمالی به مجموعه، مقاله علی اشرف صادقی، عضو پیوسته و مدیر گروه فرهنگ نویسی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در باب سیر تحول فرهنگ نویسی در ایران آمده است. لغت نامه دهخدا، فرهنگ فارسی معین، برهان قاطع، لغت فرس، لسان العرب و… همچون فرهنگ هایی است که در این کتاب معرفی شده است.
کتاب «فرهنگ ها و لغت نامه ها» در ۶۱۴ صفحه با شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۴۶۰ هزار تومان در انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی انتشار یافته است.
منبع: konkoorist.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب